Perzeidy 2011

/ 17.09.2011 /

V noci z 12. na 13. Augusta nastalo maximum najznámejšieho meteorického roja Perzeidy. Tohto roku síce predpovedi neprial Mesiac ktorý bol pár hodín pred splnom, ale ani to neodradilo od pozorovania  skupinku 12-tich nadšencov  nočnej oblohy.


Najťažšie bolo rozhodnúť sa pre lokalitu kam pôjdeme pozorovať.  No napokon to vyhral Skýcov, kde sme boli aj minulý rok, ale tentorkát sa bolo kilometer južnejšie a to na hrade Hrušov.

Až k hradu sme  sa  dostali s autami, v ktorých sme mali naloženú techniku a stany.  Pokiaľ bolo svetlo tak sa rozložili stany a zbehli sme si prehliadnuť krásnu zrúcaninu hradu z 13-tého storočia. Zároveň  sme si vyberali  najlepšie a najzaujímavejšie  miesta  pre snímanie Perzeíd.

Pozorovanie sme začali  až o 23:30 hodine,  väčšina z nás pozorovala z vŕšku, ktorý mal názov Na Skalke (489mnm) a nachádzal sa hneď za hradom.  Niektorých hrad natoľko očaril, že pozorovali z veže na hrade.

No ale poďme k pozorovaniu.  Ako som už spomínal pozorovať sa začalo  o 23:30 a skončili sme až počas brieždenia, keď už na oblohe bolo vidieť len Jupiter.   Dohromady sme  zazreli niečo cez 30 meteorov.  Ja osobne som ich videl len 18.  Najjasnejšiu Perzeidu, ktorú sme spozorovali mala -2 mag. Takýto malý počet  bol spôsobený veľmi premenlivým počasím a Mesiacom, ktorý bol tesne pred Splnom.

© Michal Lachký

© Tomáš Lachký

© Matej Špeťko

Ako sa rozvidnievalo tak sme sa pomaly začali baliť,  najprv išla dole  do áut technika:  ďalekohľad, foťáky a pod. a na koniec išli stany s vecami.
Keď už bolo všetko pobalené,  rozlúčili sme sa s hradom, ktorý sa už kúpal v červenkastých slnečných lúčoch a odišli domov veriac, že o rok sa tu možno znova stretneme.
Na záver jeden kratučký timelaps ktorý som spravil zo svojho časozberného snímkovania.

Hrušov castle timelapse from Michal Lachký on Vimeo.

« Zpět

Vyhledávání

Novinky

26.02.16

Robotika s Legem – jednoduchými kroky ke složitému cíli

Malé shrnutí postřehů po pěti letech od vzniku a zařazení do nabídky programů Robotika je název programu, který patří ke speciálním vzdělávacím pořadům hvězdárny a pravděpodobně jej už můžeme zařadit k oblíbeným stálicím naší nabídky. Program je určen především pro žáky vyšších ročníků základních škol a studenty škol středních.

15.11.13

Planetárium v Polus City Center

Naše digitálne planetárium sa stalo jednou z hlavných výhier pri príležitosti European Cooperation Day 2013. Deti si doplnili vedomosti a naučili sa nové poznatky.

30.04.13

Prezentace výsledků projektu na Trenčianskom robotickom dni

Díky rozvoji přeshraniční spolupráce jsme byli k aktivní účasti pozváni organizátory 8. ročníku Trenčianského robotického dňa. Akce se účastnila také naše partnerská Hvězdárna v Partizánskom, a tak jsme i přes velké pracovní vytížení do Trenčína přijeli. Akce byla v mnoha ohledech poučná a inspirativní a nejen že jsme seznámili posluchače s novými vzdělávacími programy, ale hlavně oslovili žáky a studenty se zájmem o automatizaci a robotizaci.